Într-un comunicat publicat vineri seara, OMS a anunțat că a fost notificată la 4 noiembrie de către autoritățile sanitare malgașe în legătură cu răspândirea acestei boli, în timp ce primul caz mortal a fost înregistrat într-un sat la 31 august.
La 16 noiembrie erau 119 cazuri și 40 de decese, precizează OMS, dintre care două cazuri în capitală, cu un deces.
La Antananarivo „există în prezent un risc crescut de răspândire a bolii din cauza densității mari a populației în oraș și a lacunelor sistemului de sănătate”, avertizează OMS.
Ea subliniază că situația este complicată de rezistența puricilor la insecticidul folosit pentru combaterea lor.
O forță națională specială, care reunește diverși actori din domeniul sănătății, a fost formată pentru combaterea bolii împreună cu OMS și cu susținere financiară din partea Băncii Africane pentru Dezvoltare.
Ciuma sau pesta este provocată de bacteria Yersinia pestis și afectează în primul rând șobolanii. Boala este răspândită de purici. La om, ea se dezvoltă sub formă bubonică și, dacă bacteria ajunge la plămâni, provoacă pestă pulmonară și devine transmisibilă de la om la om prin tuse.
Descoperită la timp, forma bubonică se tratează cu antibiotice dar forma pulmonară, una dintre bolile infecțioase cu cel mai mare grad de mortalitate, poate fi fatală în doar 24 de ore. Rata mortalității depinde de administrarea rapidă a tratamentului dar poate fi foarte ridicată, precizează OMS.
Pe baza informațiilor disponibile, OMS „nu recomandă nicio restricție de călătorie și comerț” și cere punerea în aplicare a unor indicatori de risc pentru zonele urbane precum Antananarivo.